Инструкции за надградба на скрипти

Најчести хакерски упади на серверите се преку застарени скрипти како Joomla, Wordpress, Drupal. Ваквите упади не само што прават штета на дирекно нападнатите корисници, туку ја оптеретуваат работата и стабилноста на целиот сервер.
 
Сите корисници на бесплатни скрипти како Joomla, Wordpress, Drupal, PhpBB и сл. имаат обврска редовно да прават надградба на скриптите, а они корисници со нови верзии на скрипти да ги променат административните лозинки. Подолу се упатства за надградба на најчесто користените скрипти.

Како дополнителна заштита се препорачува да ги заштитите со дополнителна лозинка администраторските директориуми.
Детално упатство има на следниот линк http://www.siteground.com/tutorials/cpanel/pass_protected_directories.htm.
 
Препорачливо за сите корисници е повремено менување на лозинките за пристап до контролниот панел и менување на лозинките на е-маил адресите.
Препорачливо е за сите корисници да прават редовен бекап на страната. ДДХост не одговара за губење на податоци доколку истото е настанато од хакерски упад, вирус или малвер.
 
Инструкции за надградба на најчесто користени скрипти:
 
For instructions on updating your Wordpress instance(s) to the latest version (3.5.1), please see the link below: 
---------------------------------------- 
http://codex.wordpress.org/Updating_WordPress 
 
Alternatively, you can download the full Wordpress package here: 
---------------------------------------- 
http://wordpress.org/download/ 
 
 
For instructions on updating your Drupal instance(s) to the latest version (6.28 or 7.21), please see the link below: 
---------------------------------------- 
http://drupal.org/upgrade 
 
Alternatively, you can download the full Drupal package here: 
---------------------------------------- 
http://drupal.org/download 
 
 
For instructions on updating your Joomla instance(s) to the latest version (2.5.9 or 3.0.3), please see the link below: 
---------------------------------------- 
http://docs.joomla.org/Migrating_from_Joomla_1.5_to_Joomla_2.5 
 
Alternatively, you can download the full Joomla package here: 
---------------------------------------- 
http://www.joomla.org/download.html 
 
 
For instructions on updating your phpBB instance(s) to the latest version (3.0.11), please see the link below: 
---------------------------------------- 
http://www.phpbb.com/support/documents.php?mode=install&version=3#update_auto 
 
Alternatively, you can download the full phpBB package here: 
---------------------------------------- 
http://www.phpbb.com/downloads/olympus.php?update=1 

Дали Ви помогна овој одговор?

 Испечати

Исто така прочитајте

Враќање на backup

Враќањето на бекап е многу корисна алатка при било какво губење на податоците. За да вратите...

Туториал : Користење на Gmail како Webmail клиент и бекап на вашите пораки

На повеќето клиенти е-маил пораките им се од голема важност и често поставувано прашање е како да...

Сетирање на е-маил

Со активирање на емаил сандачињата секогаш препорачуваме да се прави бекап на пораките на...

Упатство за инсталирање php 5.3

Од 1ви мај 2013 на серверите е инсталирана верзија на php 5.3. Истата не е вклучена и треба рачно...

Сетирање Outlook како емаил клиент

1. Отворете ја програмата и креирајте нов налог преку опцијата "Accounts / New Email"Внесете ја...